När livslusten sviker

Jultiden är för många en tid för sammanhållning, glädje och hopp. Men inte för alla. – För de som lever med suicidalitet kan högtider som jul och nyår vara de svåraste perioderna, säger Pia Wikström som är diakon i Tunafors församling. Här finns ”Stödfika för livskämpar”; en öppen grupp för dem som umgås med tankar om att inte vilja leva, där de existentiella och emotionella samtalen kan skapa ett hopp i tillvaron.

För den som lever med suicidalitet är det inte ovanligt att de mörkaste tankarna kommer i årstidsbundna cykler. För alla är det inte den mörka vintern som är svårast. Statistik visar att ljuset verkar vara skarpare; antalet självmord är som högst på våren och sommaren. Men nyårsafton som enskild dag är tung för många. Och de allra mörkaste tankarna leder inte sällan till att man stänger in sig från sin omgivning.
– Det är svårt att dela de tyngsta känslorna med andra. Men det kan vara viktigt att hitta sätt att komma ut och få prata med andra. I samtal med andra kan man få syn på sina egna mönster, lära känna sig själv och även hitta sätt som kan fungera för att skydda sig själv i de perioder som känns allra tyngst. Det kan också vara viktigt att berätta för någon som står en nära vad som händer, så att vänner kan hålla koll på en när de märker att man börjar dra sig undan. Att fler än man själv känner till vilka mönster man har, säger Pia Wikström.

Alla har förstås inte tillgång till stöttande vänskapsrelationer. Det är bland annat med det i åtanke som Tunafors församling har startat ”Stödfika för livskämpar”. Det är en öppen samtalsgrupp dit du kan komma oanmäld när du orkar och det känns rätt, och stanna så länge det passar dig. Meningen är att skapa en plats där den som lever med suicidal problematik kan få prata av sig och dela sina erfarenheter med andra i samma situation. – Suicidalitet sträcker sig ofta över flera år. Det kan skapa trötthet hos dem som lever närmast, som kanske inte längre orkar höra samma tankar ältas gång på gång. Här är nya människor som lyssnar och som dessutom vet hur det känns och vad det innebär att leva med de här tankarna, Här finns också en möjlighet att ha de där emotionella och existentiella samtalen man kanske inte har så ofta vardagen annars. Och det finns en möjlighet att du hittar nya förebilder, alltså människor som hittat sina strategier i livet för att hantera suicidala tankar, förklarar Pia Wikström.

De öppna samtalskvällarna hålls en gång i månaden, med syftet att hjälpa deltagaren att hitta den positiva kraften i sig själv och i sitt liv – hitta ett sätt att skapa ett meningsfullt liv, även när man måste umgås med de suicidala tankarna. – Vi vet, och har sett, att det går att hitta sätt att leva med suicidalitet, och att finna den vägen tillsammans med andra och se att man inte är ensam, det är väldigt värdefullt.

Illustration: Adobe stock

Behöver du prata med någon?

På Svenska kyrkan Eskilstuna finns både präster och diakoner med vana att möta människor som upplever livet som tungt, utan långa kötider eller krav på religiös tro. För samtal med präst eller diakon i Svenska kyrkan Eskilstuna, mellan 8.00-17.00, kan du ringa på nummer 016-403 37 80.

Inom den ideella organisationen Mind finns självmordslinjen, dit du kan vända dig för att samtala eller chatta med någon när tankarna är som mörkast. Telefonnumret är 90 101. Chatten når du på www.mind.se

1177.se finns ett antal patientföreningar nämnda, dit du kan vända dig för att komma i kontakt med andra med liknande erfarenheter eller svårigheter som du själv.

Till dig som lever sida vid sida med någon som har självmordstankar: Hör av dig till personen, föreslå en promenad, och våga prata om det svåra och om vilken typ av stöd personen helst vill ha.

Stödfika för livskämpar Du som kämpar med nedstämdhet, ensamhet, ångest eller självmordstankar, du som står bredvid någon som kämpar, eller du som blivit lämnad kvar efter att du förlorat någon i suicid – välkommen på ”Stödfika för livskämpar”. Vi möts en måndag i månaden för gemenskap och samtal, sätter ord på det svåra och hittar ork att fortsätta.

Vårens datum: 8 jan, 5 feb, 4 mars, 8 april, 6 maj, 3 juni.
Tid: 18.30-20.00
Plats: Fors församlingshem
För mer info: Diakon Pia Wikström 016-403 36 68 pia.wikström@svenskakyrkan.se
S:t Ansgars församling

Präst Claes Bidebo
016-403 36 32 claes.bidebo@svenskakyrkan.se

Diakon Anna Stensson
016-403 36 23 anna.stensson@svenskakyrkan.se

S:t Johannes församling

Präst Camilla Östergren
016-403 36 37 camilla.ostergren@svenskakyrkan.se

Diakon Jenny Heickell
016-40 33 710 jenny.heickell@svenskakyrkan.se

Tunafors församling

Präst Gunilla Casserstedt
016-403 36 36 gunilla.casserstedt@svenskakyrkan.se

Diakon Pia Wikström
016-403 36 68 pia.wikström@svenskakyrkan.se

Västra Rekarne församling

Diakon Carmen Elena Guzmàn 016-403 36 91 carmen.elenaguzman@svenskakyrkan.se 

Läs mer om existentiell hälsa.

Tomas Sjödin

© Copyright 2025 Svenska kyrkan Eskilstuna – All Rights Reserve | Ansvarig utgivare: Johan Hedlund, johan.hedlund@svenskakyrkan.se